Atatürk Oto Sanayi St. 1. Kısım No: 24-25-27 Maslak / İSTANBUL

+90 212 346 17 17

info@ucelotomotiv.com.tr

Atatürk Oto Sanayi St. 1. Kısım No: 24-25-27 Maslak / İSTANBUL
Bizi Arayın: +90 212 346 17 17

OEM Parça Nedir ? Yan Sanayi Parça Nedir ?

OEM Parça Nedir ? Yan Sanayi Parça Nedir ?

OEM parça orijinal parçaların üretildiği üreticileri anlatmak için kullanılan bir kısaltmadır. Özellikle yedek parça değişimleri gerektiği zaman araçlar için önemli olan 2 konu vardır. Orijinal parça değişimi mi yapılacak yoksa yan sanayi parça mı tercih edilecek? Özellikle yedek parça alım satım işleri ile ilgilenen yerlerde ve sanayilerde genellikle araç sahiplerine bu soru sorulur. 

Parçanın orijinal üretim olup olmadığı ya da yetkili bir bayi tarafından üretilip üretilmediği gibi konular parçanın kalitesini de etkiler. Dolayısıyla ile yan sanayi parça mı yoksa orijinal üreticiden alınan parça mı? sorusunda kaliteye ve aracın ya da parçanın türüne göre karar vermek gerekir.

OEM Parça Nedir?

Original Equipment Manufacturer açılımına sahiptir. Bu kelime grubu Orijinal Ekipman Üreticisi anlamına gelir. Orijinal ekipman üreticileri tarafından hazırlanan araç parçalarını anlatmak için genellikle OEM kısaltması tercih edilir. Otomobiller farklı parçalardan oluşurlar ve bu parçaları üreten bazı üreticiler vardır. 

Global anlamda üretim olduğu gibi lokal bölgelerde üretim yapan yerlerde bulunur. Dolayısıyla ile parçanın orijinalliği ve yan sanayi mi olup olmadığına bağlı olarak değişen bazı üreticiler vardır. Orijinal parça üreticileri OEM olarak sınıflandırılır ve burada üretilen parçalar OEM parçadır. 

Yan Sanayi Parça Nedir? 

Yan sanayi parça arabalar için çok sık kullanılan parçalardır ancak bu parçalar orijinal değildir ve kalite olarak daha düşüktür. Yan sanayi parçalar çoğunlukla orijinal parça üreticileri tarafından hazırlanmazlar. Yan sanayi parçaları farklı firmalar tarafından hazırlanır. Üreticiler genellikle orijinal parçaları kullanmazlar. Bu durumda yan sanayi parçası ile değiştirilen orijinal bir parça araçta farklı kalite farklılıklarına neden olabilir. Yan sanayi parçalarında kalite ve çeşitlilik farkı olmasına karşın orijinal parçanın yaptığı işlevleri üstlenir.

Yan Sanayi Parça Kullanmak Güvenilir Mi? 

Yan sanayi parça kullanmak bazı zamanlarda güvenilirdir. Bazı zamanlarda ise kalite ve üretici güvenilirliği sağlanmadığı takdirde farklı problemlere zemin hazırlayabilir. Yan sanayi parça kullanırken güvenlikten emin olmak için satıcıdan emin olmak gerekir. Üreticinin kullandığı malzeme ve aynı zamanda parçanın araç için uygun olup olmadığı gibi seçeneklere bakılarak güvenilirlik konusu hakkında bilgi edinilebilir. 

Yan Sanayi Parça Neden Tercih Edilir? 

Yan sanayi parça tercih edilmesinin asıl sebebi fiyat ve genellikle ortaya çıkan düşük bütçedir. Yan sanayi parçaları orijinal parçalar kadar yüksek kalite içermediği ve orijinal olmadığı için genellikle daha düşük fiyatlar ile satışa sunulur. Özellikle alt sınıf ve orta sınıf tarafından tercih edilen yan sanayi parçalar aracın modeline göre değişiklik gösterebilir. 

Örneğin süper lüks olan ve genellikle hız için kullanılan araçlarda yan sanayi parça kullanmamak gerekir. Yan sanayi parçanın tercih edildiği aracın modeli, aracın ne için kullanıldığı ve aracın yaşı gibi faktörler de son derece önemlidir.

Orijinal Parça Neden Tercih Edilmeli? 

Orijinal parça tercihi genellikle parçaların daha güvenli ekipmanlardan oluşması sebebi ile yapılır. Orijinal parçalar araca %100 uyum sağlamanın yanı sıra uzun ömürlü ve dayanıklıdır. Aynı zamanda orijinal parçaların garanti ve destek sistemi bulunur.

 Dolayısıyla araç ile sağladığı uyum hem aracın performansını olumlu yönde etkiler hem de aracın değerinde herhangi bir düşüşe sebep olmaz. Ancak yan sanayi parçaları bu noktada dezavantaj sağlar. Orijinal parça tercihinin avantajları arasında aracın değerinin düşmemesi önemli bir yer tutar.

Yan Sanayi Parçaların Garanti Desteği Var Mı? 

Yan sanayi parçalarda garanti olup olmadığını belirleyen farklı faktörler vardır. Eğer üretici kendi ürünü için garanti İade ya da destek sistemi hazırlamış ise bu durumda garanti desteğinden yararlanılabilir. Ancak genellikle yan sanayi parçalarındaki garanti süresi ve İade koşulları oldukça düşüktür. Örneğin orijinal parçalar en az 48 aylık bir garanti sürecine sahipken yan sanayi parçaları 6 ay ila 12 ay arasında farklılık gösterir.

Parça Değişimi Araç Değerini Etkiler Mi? 

Araçlarda farklı sebeplerden dolayı parça değişimi yapılması gerekebilir. Parça değişimi yapıldığı takdirde araç değerinin düşmesiyle karşılaşılması da son derece normaldir. Özellikle yan sanayi parçalar tercih edilmiş ise araç değeri düşecektir. Aracın tutarlı olması kalitesini koruması ve orijinal parçaları muhafaza edilmesi her zaman aracın daha değerli olmasını sağlar.

Omergezer