Atatürk Oto Sanayi St. 1. Kısım No: 24-25-27 Maslak / İSTANBUL

+90 212 346 17 17

info@ucelotomotiv.com.tr

Atatürk Oto Sanayi St. 1. Kısım No: 24-25-27 Maslak / İSTANBUL
Bizi Arayın: +90 212 346 17 17

Araç Muayenesi Öncesinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir ?

Araç Muayenesi Öncesinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir ?

Araç muayenesi yaptırmak yasal olarak zorunludur. Dolayısıyla her araç sahibi mutlaka aracını yıl içerisinde belirlenen tarihlerde araç muayenesine götürülmelidir. Araç muayenesine gidilmeden önce dikkat edilmesi gereken ve hazırlanması gereken bazı belgeler ve bilgiler vardır. Ara. sahipleri gerekli olan ve yasalar ile zorunlu kılınmış nu muayene işlemini yaptırmadan önce ve sonrasında araçlarına dikkat etmeli ve çıkarılan rapora bağlı olarak araçlarını kullanmalıdır. 

Araç muayenesinden önce dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir: 

  • Aracın trafik sigortasının yaptırılması.
  • Vergi borcu var ise ödenmesi.
  • Ceza borcu var ise ödenmesi.
  • Egzoz gazına ilişkin ölçüm muayenesi yaptırılması ve buna ilişkin belge alınması.
  • Araçta bulunması zorunlu olan ekipmanların tamamlanması.
  • Muayene için gerekli olan belgelerin tamamlanması.


Araç Muayenesi için Hangi Belgeler Gerekir? 

Araç muayenesi yaptırırken bazı belgeler gerekir. Bu belgeler arasında araç sahibinin ruhsatı. Kimlik kartı bulunur. Bunun yanı sıra eğer aracı araç sahibi değil, başka bir kişi muayeneye götürmüş ise bu durumda o kişinin kimlik kartı yanında olmalıdır. 

Araç muayenesi için gereken bir diğer belge ise egzoz gazı ölçüm belgesidir. Bu iki belge olmadan araç muayene işlemleri başlatılmaktadır. Ayrıca egzoz gazına ilişkin ölçüm muayenesi yaptırılmadığı ve belge alınmadığı sürece araç ağır kusurlu olarak sınıflandırılacak ve rapora ağır kusurlu yazılacaktır.

Araç Muayenesi Öncesi Hangi Ekipmanlar Tamamlanmalı?

Araç muayenesi yaptırmadan önce araçta olan ekipmanların tamamlanması gerekir. Araçta bulunması gereken temel ekipmanlar şu şekilde sınıflandırılabilir:

  • Üçgen reflektör.
  • Araç içi yangın söndürme cihazı.
  • Stepne.
  • İlk yardım çantası ya da kutusu. 

Araç muayenesi öncesinde tamamlanması gereken ana ekipmanlar bu şekildedir. Aynı zamanda aracın türüne bağlı olarak yapılması ve tamamlanması gereken farklı ekipmanlar da vardır. Örneğin taksi olarak kullanılan bir aracın mutlaka taksimetresi olmalıdır. Aynı zamanda taksi levhasının da bulunması gerekir. Araçların hangi model olduğu, ne için kullanıldığı gibi (taksi, traktör, halk otobüsü vb.) bilgilere bağlı olarak tamamlanması gereken ek evraklar vardır. 

Muayene için Randevu Alınmak Zorunda Mı?

Araç muayenesi yaptırabilmek için randevu alınması zorunludur. Randevu alınmadan herhangi bir şekilde muayene yapılmasına izin verilmemektedir. Muayene işlemi için gereken randevu online ortamda alınabileceği gibi istenir ise telefon numarasından da aranarak muayene randevusu oluşturulabilir. Araç muayene randevusu oluşturulduğu takdirde belirtilen saat ve gün içerisinde alanda olunmalı ve muayene işlemleri başlatılmalıdır.

Vergi Borcu Olan Aracın Muayenesi Yapılır Mı? 

Vergi borcu ya da ceza borcu olan bir aracın muayenesi yapılamamaktadır. Dolayısı ile muayene randevusu almadan ve muayeneye gitmeden önce mutlaka var olan borcun ödenmesi gerekir. Vergi borcu ya da ceza borcu olmasına karşın muayene için randevu alınabilir. Ancak randevu günü muayene alanına gidildiğinde araç muayenesi yaptırılacaktır. Dolayısı ile vergi borcu olan ya da ceza borcu olan tüm araçların cezalarının ödenmesi ve ardından muayeneye gitmesi gerekir.

Araç Muayenesi Geciktirmenin Cezası Var Mı?

Her aracın belirli tarihler içerisinde muayene yaptırması zorunludur. Araç sahipleri bu tarihlere dikkat etmeli ve gereken bütün donanımı hazırlamalıdır. Araç muayenesi geciktirildiği takdirde trafik kanunu hiçe sayılmış olacaktır. 

Bu durumda ise ceza ile karşılaşılması mümkündür. Yasalar karşısında ceza alacak bir duruma düşmemek için belirlenen tarihler aralığında randevu alınmalı ve araç muayenesi yaptırılmalıdır. Araç muayenesi geciktirildiğinde geciktirmenin üzerine her ay için %5 muayene ücreti eklenir. Araç muayenesi geciktirme bedeli 30 gün olarak hesaplanır. 

Araç Muayenesi Hangi Durumlarda Yapılamaz? 

Araç muayenesi için randevu alınmasına karşın muayenenin gerçekleştirilemediği bazı durumlar vardır. Bunlar sürücülerin genellikle çok sık yaptığı hataları içerir. Araç muayenesinin hangi durumlarda yapılamadığını gösteren bilgiler şu şekilde sıralanabilir.

  • Yasalarla belirlenmiş olan muayene belgeleri tamamlanmadığında,
  • Araç plakasında eksiklik yaşandığında,
  • Vergi borcu ya da ceza borcu ödenmediğinde,
  • Araç ağır hasarlı olduğunda,
  • Araçta güvenlik riski oluştuğunda,
  • Trafiğe çıkması yasaklanmış araçlar ile karşılaşıldığında,
  • Araç içi gereken ve zorunlu olan ekipmanlar tamamlanmadığında

Araç muayenesi yapılamaz. Araç muayenesinin yapılamadığı durumlar bu şekildedir. Özellikle araç sahiplerinin aracın trafiğe çıkma izni olup olmadığına, belgelerin ve ekipmanların tam olduğuna dikkat etmesi gerekir.

Omergezer